Dramski igralci

Anton Verovšek, Ignacij Borštnik, Ivan Levar, Milan Skrbinšek, Marija Nablocka, Stane Sever (lokacija 64A/14/11):

Anton Verovšek, 1863-1914


Pokopan na A/4/8/2+3, tu samo napisan.

Ignacij Borštnik, 1858-1919


Gledališki igralec, pedagog in dramatik, začetnik umetniškega gledališča na Slovenskem, član ljubljanskega Dramatičnega društva, prvi igralec, režiser in vodja Deželnega gledališča v Ljubljani, pozneje deloval v Zagrebu; po njem se imenuje vsakoletno tekmovanje gledališč iz Slovenije in tujine (Borštnikovo srečanje) in najvišje odličje za slovenske odrske ustvarjalce (Borštnikov prstan).

Ivan Levar, 1888-1950


Sprva operni in koncertni pevec, baritonist v več tujih opernih hišah, nazadnje v ljubljanski Operi. Od leta 1924 gledališki igralec, med obema vojnama prvak ljubljanske Drame, eden od ustanoviteljev in prvi redni profesor Akademije za igralsko umetnost v Ljubljani.

Milan Skrbinšek, 1886-1963


Gledališki igralec, režiser, organizator in umetniški vodja slovenskega Deželnega gledališča v Ljubljani, ustanovitelj in vodja dramske šole v Mariboru, član ljubljanske Drame, tudi dramatik in prevajalec ter eden najvidnejših slovenskih gledaliških publicistov; dobitnik Prešernove nagrade.

Marija Nablocka, 1890-1969


V Rusiji šolana gledališka igralka, dolgoletna članica Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani, kjer se je kmalu uvrstila med najopaznejše igralke.

Stane Sever, 1914-1970


Stane Sever je kmalu po prihodu v ljubljansko Dramo (leta 1937) postal eden vodilnih igralcev največjega slovenskega gledališča in je njegovemu odru ostal zvest vse do leta 1968. Njegove igralske stvaritve so vsebovale široko paleto človeških značajev in so žanrsko prehajale od antične tragedije do moderne drame pa vse do komedije ter groteske. Veliko je snemal tudi za RTV Slovenija (številne radijske igre, recitacije in interpretacije za televizijo).

Od leta 1950 je bil honorarni predavatelj za dramsko igro in umetniško besedo, od leta 1966 pa izredni profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani (AGRFT). Za svoje svoje ustvarjalno delo je dvakrat prejel Prešernovo nagrado.
Location
Get QR code