Vladimir Skrbinšek

1902-1987 (lokacija 18A/10/6+7)
Igralec in režiser Vladimir Skrbinšek se je rodil v Ljubljani leta 1902. Študiral je na Tehnični fakulteti v Ljubljani, nato pa se zaposlil pri železnici. Kot član potujoče igralske družine je nastopal po Jugoslaviji. Leta 1925 se je ustalil v Splitu.

Leta 1927 je s Pregarcem prišel v mariborsko gledališče in tam igral (razen med leti 1935 in 1938, ko je igral v Skopju) do druge svetovne vojne. Po nemški zasedbi Maribora je odšel v ljubljansko Dramo, kjer je ustvaril več vrhunskih vlog, se za tri leta vrnil v Maribor kot igralec in režiser, po letu 1960 pa igral in režiral tudi v MGL.

Veljal je za mojstrskega igralca, ki je vloge nadzoroval z razumom in iz natančno razčlenjenih literarnih predlog ustvarjal razgibane, poglobljene, trdne odrske podobe ter se približal kritičnemu realizmu in moderni igri.

Nastopal je v operetah in operah in jih sam tudi režiral. Pogosto je režiral Shawova dela in v njih igral glavne vloge, režiral pa tudi drame slovenskih dramatikov.

V Mariboru je imel pred drugo svetovno vojno dramsko šolo, kasneje je vodil igralsko družino na Radiu Ljubljana ter prepričljivo poustvarjal vloge v radijskih in TV-igrah in sodeloval pri filmu. Za svoje delo je leta 1971 prejel Borštnikov prstan.
Location
Get QR code