Mira Sardoč

1930-2008 (lokacija 54A/11/1)

Otroštvo


Igralka Mira Sardoč se je rodila v Šentilju v Slovenskih goricah. Prav v svojem rojstnem kraju je prišla v stik z gledališčem. Že kot štiriletna deklica in kasneje najstnica je sodelovala pri predstavah amaterske družine. Leta 1941 je bila z družino izgnana v Srbijo.

Šolanje


Po vrnitvi v Slovenijo se je leta 1945 vpisala na Ekonomski tehnikum v Mariboru. V šolskem letu 1947/1948 je uspešno končala šolanje in bila z dekretom nastavljena na delovno mesto v banki v Sarajevu. Delo je odklonila in se prijavila na sprejemne izpite na AIU (danes Akademija za gledališče, radio, film in televizijo) v Ljubljani.

Igralska pot


Po diplomski predstavi na AGRFT se je v septembru leta 1952 zaposlila v mariborski Drami. Svojo igralsko pot je nadaljevala v MGL-ju, potem pa se za 35 let ustalila v tržaškem gledališču. Začela je v mladostnih in čustveno razgibanih vlogah, nadaljevala pa s pestrim izborom psihološko zapletenih ženskih vlog. V Trstu je delovala vse do svoje upokojitve leta 1990.

Kariera


V svoji karieri je Mira Sardoč odigrala je več kot 200 vlog v gledališču in več deset na filmu. Nastopala je tudi na ljubljanski televiziji, sodelovala z Radiom Trst A ter igrala v slovenskih, jugoslovanskih in italijanskih filmih. Za svoje umetniško delo je prejela Borštnikov prstan in priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo.
Location
Get QR code