Ravter Marija, Mirko

Simbol: Križ kralja Salomona

Križ kralja Salomona, (lat: sigillum Salomonis) je najbolj pogosto ime za dekorativni motiv, ki je v rabi že od pradavnine naprej. Drugo ime zanj je Salomonov vozel. Salomon, ki v prevodu pomeni »mir«, je ime judovskega kralja, ki mu pripisujejo gradnjo prvega Jeruzalemskega templja okoli leta 1000 pr.n.št.. Večina tega, kar vemo o njem, je zapisanega v Stari zavezi. Med drugim tudi, da je v trenutku, ko je postal kralj, molil k Bogu, da bi mu naklonil modrost, preudarno srce in sposobnost razlikovanja med dobrim in slabim (1 Kralji 3:7-15).

Zgodba iz Stare zaveze pripoveduje o njegovi modrosti. Nekoč sta ga dve prostitutki prosili, da odloči njun prepir o tem, katera je dejanska mati dojenčka. Salomonov odgovor je bil ekstremen, a se je kmalu izkazal kot moder. Predlagal je, da z mečem preseka otroka na pol, ker bo tako vsaka ženska dobila enakovredno polovico. Oglasila se je prava mati, ki je otroka raje ponudila drugi ženski, kot da ta umre. Izbruh nesebične materinske ljubezni je Salomonu pokazal, katera je prava mati. To podobo modrega judovskega kralja dopolnjujejo številni miti in magične legende, zato velja za najmodrejšega med kralji. Salomonov križ je zato simbol modrosti.

Križ je sestavljen iz dveh zaprtih zank, ki se simetrično prepletata na štirih mestih. Najdemo ga pri številnih kulturah in ne le v judovski tradiciji. Pogosto se pojavlja v starih rimskih mozaikih, navadno v obliki dveh prepletenih ovalov, na Irskem, Bližnjem vzhodu in Srednji Aziji. Popularen je na Hrvaškem, kjer je znan pod imenom Pleter, in je prav tako del muslimanske tradicije. Vidimo ga lahko na vhodnih vratih v mošejo Madrasa v Kairu, na srednjeazijskih molitvenih preprogah, na zahodu v nekdanji mavrski Španiji. Najdemo ga lahko v Afriki, in sicer na steklu, tekstilu in gravurah ljudstva Jaruba, v modernih izvedbah tudi v ZDA.

Salomonov križ se potemtakem uporablja pri številnih kulturah in različnih zgodovinskih obdobjih, zato njegov simbolizem razlagajo različno. Ker nima ne začetka ne konca, lahko predstavlja nesmrtnost in večnost. Po drugi strani spominja na dve prepleteni figuri, zato ga včasih označujejo kot vozel ljubimcev. Na judovskih grobovih in mavzolejih simbolizira večnost. V Latviji, od koder poznamo različice Salomonovega križa na tekstilu in kovinskih izdelkih, simbolizira čas, gibanje in moč poganskih bogov. Ponekod velja za pomemben sekularni simbol, ki označuje prestiž, pomembnost in lepoto. V Afriki, pri ljudstvu Jaruba, označuje kraljevski status, pojavlja se tudi v matematiki.

Location
Get QR code