Predjel Novo groblje A

Predjel Novo groblje A poznato je pod nazivom "Talijansko groblje".

Posebnost predjela Novog groblja A je ta što su se krajem 19. i početkom 20. st. gradile su se prekrasne i preskupe grobnice i nadgrobni spomenici kako bi se i na taj način prikazalo bogatstvo i društveni status obitelji, a koje danas predstavljaju „galeriju na otvorenom“.

Godine 1974. stavljeno je pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne baštine. Grobnice su prema vrijednosti, ljepoti i značaju obitelji koja ih je izradila podijeljene u četiri kategorije. Ocjenu I kategorije dobile su najznačajnije grobnice na kojima se ne smije ništa mijenjati od njihovog izvornog izgleda.

What to see?

You can download a custom leaflet of this Route with up to 3 points of interest from it. Click the download button bellow and then choose up to 3 points you wish to include in the leaflet, we advise you to choose 3, and then click "Start downloading". In the window that will show up you will choose the location of the place from where you want the map on the leaflet to guide to your cemetery and click "Download" . If you wish to include just the location of your cemetery, click "Download without location" before you set any location on the map, the system already has the location of the cemetery in it. For detailed instructions with pictures click here.

Download a leaflet of this Route
Insert your location
Search
drag marker or search to change point location
Download without your location
Cancel
Exporting... Please wait few seconds