Černigoj Milan, arhitekt

Simboli: Žara, steber

Žara in steber, ženski in moški simbol, sta delo tukaj pokopanega arhitekta, ki je igral pomembno vlogo pri oblikovanju povojnega Maribora. Simbolizirata elemente, vključene v arhitekturne zasnove javnih zgradb, prostorov in industrijskih objektov nekdanjih velikanov mariborske industrije, ki jih je zasnoval.
Milan Černigoj, po rodu iz Tolmina in kasneje diplomant Ljubljanske fakultete za arhitekturo, se leta 1936 preseli v mestu ob Dravi. Njegov mentor in učitelj, znameniti Jože Plečnik, je zadostna referenca, da se pri štiriindvajsetih letih zaposli v arhitekturnem biroju Dev.

Njegovo poklicno kariero prekine II. svetovna vojna. Leta 1944 ga aretira Gestapo in pošlje v koncentracijsko taborišče Flossenburg, kjer dočaka konec vojne. Ko se vrne v porušen Maribor, prevzame pomembno vlogo pri njegovi izgradnji.

V mestu je bilo docela uničenih 466 zgradb, še več močno poškodovanih. Takšne so bile posledice 55-ih letalskih napadov Angloameriške flote, ki so zaradi pomembne industrijske in transportne infrastrukture na mesto odvrgle okrog 12000 bomb. Zaradi obsega uničenja je v povojni obnovi mesta sodelovala večina za delo sposobnega prebivalstva, ki ga je usmerjala ekipa snovalcev novega, socialističnega Maribora, med njimi tudi brata Černigoj.

Na področju industrijske gradnje je Milan zasnoval konstrukcijske hale podjetij Metalna na Teznem in tovarne železniških vozil TVT Boris Kidrič.

Načrtoval je najpomembnejše mestne športne objekte in površine. V 50-ih letih je projektiral novi stadion SD Branik, uredil športno središče ob Mladinski cesti, športni park v Ljudskem vrtu in na Taboru. Černigojeva je tudi zasnova nekdanjega Leninovega trga, danes trga generala Maistra, vključno z živo vodo. Mariborčani si že desetletja tam lajšamo žejo v kamnitem vodnjaku, zasnovanem z velikopotezno preprostostjo. A največji pečat mestu ob Dravi daje njegov Železniški kolodvor, postavljen na mestu porušenega. Arhitekturni kompleks, zgrajen leta 1954, predstavlja primer poznega slovenskega funkcionalizma. Postajo označuje visok urni stolp, ki stoji ob glavni, v celoti zastekljeni in enakomerno razčlenjeni dvorani. Nadalje je bil Černigoj pomemben predavatelj na Visoki tehnični šolo in kot direktor v kolektivu Projekt Maribor. 

Prav tako je po njegovih načrtih bil zgrajen hotel Slavija, ki ga je v 60-ih obiskal predsednik SFRJ Josip Broz. Minimalistično zasnovan Hotel, kombinacija pokončnega in ležečega kvadra, ima podobni simbolizem, kot ga imata žara in steber na njegovem grobu. A slednja sta po obliki zvesta nauku učitelja Plečnika in vrednotam, ki so na vrhuncu Černigojeve poklicne kariere veljale za reakcionarne.

Location
Get QR code