Burger Valter

Kolo Dharme, budistični simbol

Krog je eden izmed štirih temeljnih simbolov. Ker nima ne začetka ne konca, je izpolnjen in popoln, zato je znamenje absolutnega. Zaradi sklenjene oblike je krog simbol zaščite, ki jo zagotavlja znotraj njegovih meja. Od tod izvira vzgib za magično uporabo kroga kot obrambnega kordona okoli mest, templjev in grobov. Poleg tega, da krog že od pradavnine služi kot magično sredstvo zaščite, je označevalec popolnosti, odsotnosti razločevanja in delitev.

Za antične matematike krog simbolizira število ena, je maternica, iz katere prihajajo vsi geometrijski vzorci. Starogrški termin za princip, ki ga uteleša krog, je Monada. Predstavlja število ena, je seme, esenca, temelj, graditelj, nespremenljiva resnica in usoda. Babilonci so iz kroga razvili pripomoček za merjenje časa. Razdelili so ga na 360 stopinj, razstavili na 6 odsekov in poimenovali kot »Shar«, v prevodu univerzum, kozmos, svet. Iz kroga kot simbola časa se je tako rodila ideja ciklusa, večnega gibanja, ki ga simbolizira kolo.

Kolo Dharme, prav tako imenovano kolo življenjskega ciklusa oz. kolo zakona Dharmachakra je simbol, ki se pojavlja v sklopu treh indijskih religij: Hinduizem, Džainizem in Budizem. V Hinduizmu je kolo atribut vedskega boga Višnuja, simbola ohranjanja, v Džainizmu se pojavlja na dlani roke. Je eden najstarejših budističnih simbolov, saj se pojavlja kot del ikonografije že v času budističnega kralja Ashoka. Simbol sestavljajo trije deli: pesto, platišča in napere-špice. Osem prečk simbolizira plemenito osmero pot, ki jo je v svojem učenju zastavil Buda. Prečke simbolizirajo pravilni pogled, intenco, govor, delovanje, pravilno življenje, prizadevanje, pozornost in koncentracijo. Z modrostjo, različnimi uvidi in moralno disciplino po Budističnem verovanju premagamo neznanje oz. dosežemo nirvano in tako izstopimo iz kroga rojevanja in smrti. Ker je v budizmu poudarek na praktičnih vidikih izkustva, trije členi v centru kolesa simbolizirajo »tri vaje« budistične meditacije.

Krožnica kolesa Dharme simbolizira ciklus samsare, iluzije, neskončnega kroga rojevanja in smrti, iz katerega je potrebno izstopiti, če posameznik želi doseči nirvano (razsvetljenje). Zato simbolizira zmožnost posameznika, da se prebije skozi vse ovire in iluzije tega materialnega sveta. Simbolizira  premikanje kozmičnega reda in perfekcijo Dharme (zakona), lahko je tudi metafora za skokovito spiritualno spremembo in razvoj, ki ga vzpodbuja Budino učenje. O pomenu tega simbola v Budizmu priča to, da je bil Buda še pred pojavom prvih njegovih upodobitev simboliziran s kolesom Dharme.

Location
Get QR code