Forlagsboghandler Søren Gyldendal (1742-1802)

Danmarks ældste forlag blev stiftet af Søren Gyldendal i 1770 og opkaldt efter grundlæggeren. Han døde i 1802 og blev nedsat i et underjordisk gravkammer på Assistens Kirkegård. Gravstenen - en piedestal med urne og portrætrelief i klassisk stil - blev skabt af Nicolai Dajon.  

Gyldendals gravsted blev 1804 involveret i den nok største skandale på Assistens Kirkegård nogensinde - den såkaldte gravrøverskandale. Den udfoldes, da en skomager, som dagen inden har begravet sin søn på kirkegården, opsøger graven, men finder den tom - kisten er væk, og liget af sønnen er henslængt under buske. Det viser sig snart, at personale på kirkegården, nogle gravere, har etableret en lille nebengeschæft med at stjæle først og fremmest kistetræ fra gravene, men også ligklæder og smykker. Det koster dem naturligvis jobbet og dertil 3-4 år i rasp- og tugthuset.

Historien chokerer bredt og har bl.a. den konsekvens, at et stort antal mennesker kræver deres gravsteder undersøgt - for kan man nu vide sig sikker på, at ens egne afdøde stadig ligger i graven, og ligger der uforstyrret og uplyndret? Så kirkegården må sætte en større undersøgelse i gang. Ét af de gravsteder, der undersøges, er Gyldendals. Det viser sig, at Gyldendal ligger, hvor han skal;  til gengæld har han fået selskab i graven af én ekstra afdød, som egentlig ikke burde befinde sig netop dér.

Desværre melder historien ikke noget om, om man kunne få identificeret gæsten og genplaceret vedkommende i rette omgivelser. I Gyldendals gravkammer burde han/hun dog ikke længere ligge.

Se også Kulturcenter Assistens' film om Søren Gyldendal (03:13).

Location
Get QR code