Forfatter Dan Turèll (1946-93)

Dan Turèlls gravsted blev ved etableringen anlagt som et traditionelt, firkantet 3 m2-gravsted med hæk omkring. i 2016/2017 blev det imidlertid omlagt til dét, det er i dag: et cirkelrundt gravsted med stenkant og perlesten. Gravstenen er dog ikke udskiftet, og bibeholdt er også et æbletræ af sorten Maglemer, lige bag ved.

Der er i skrivende stund ikke andre individuelle, runde gravsteder på Assistens Kirkegård end Dan Turèlls, men ikke desto mindre kan man godt sige, at det med sin form rammer noget tidstypisk i kirkegårdskulturen - nemlig en tendens til at foretrække det organiske og mere naturligt udseende frem for det kantede og "friserede".

Der er en naturromantisk strømning i vores samtids gravstedspræferencer, der kommer til udtryk landet over bl.a. i en øget efterspørgsel på både skovbegravelser og askespredning over hav. På Assistens Kirkegård kan vi ikke tilbyde dét, men vi har en del naturprægede eller organisk udseende gravstedsformer som f.eks. gravsteder under æbletræer på afd. L, staudegrave på afd. N og - i stil med Dan Turèlls gravsted - de runde urnehaver på afdeling Iris. 

Dan Turèlls gravsted har været genstand for gavegivning lige siden dets etablering. Oprindeligt var der en ret stor variation i, hvad der blev lagt på graven: bl.a. ølflasker, mønter, tobak, lightere, sort neglelak og Anders And-blade - men siden gravstedet blev omlagt, er der gået lidt monokultur i gavegivningen. Nu er kuglepennene helt dominerende, og tendensen er selvfølgelig selvforstærkende.  

Se i øvrigt Kulturcenter Assistens' film om Dan Turèll her (06:28).

Location
Get QR code