Forfatter og maler Hans Scherfig (1905-79)

Hvordan ser en gravsten ud? Spørgsmålet bliver aktuelt ved Hans Scherfigs grav, fordi den granitskulptur, der markerer graven, formentlig ikke ville blive opfattet som en gravsten, hvis den stod på en offentlig plads. Skildpadden er en sjælden gravmindeform, og gravsten uden indskrifter er vel endnu sjældnere. 

Scherfigs atypiske gravsten er da heller ikke skabt som gravsten. Skildpadden er et kunstværk af billedhuggeren Karl Otto Johansen (1918-2018). Skulpturen har stået i Scherfigs have, indtil han ikke havde brug for den dér mere - så kom den med ham på kirkegård for at markere, hvor han ligger.  

Mange mennesker, nok især børn, opsøger Scherfigs grav for at fodre og klatre lidt rundt på skildpadden. Som en af de få gravsten på Assistens Kirkegård må den siges at invitere til det. For det første er skildpadden ikke omkranset af hæk eller gitter - de sædvanlige markører af grænsen mellem det private og det offentlige rum på en kirkegård. For det andet er den så lav, at den ikke er farlig at bestige. Generelt skal både børn og voksne holde sig på sikker afstand af gravsten, så snart de har en vis størrelse, da de kan vælte, hvilket er livsfarligt.

Se også Kulturcenter Assistens' film om Scherfig (05:52)

Location
Get QR code