Skuespiller og luftakrobat Emilie Sannom (1886-1931)

Emilie Sannom var stumfilmstjerne, luftakrobat og nørrebroer - hun boede hele sit liv i Stefansgade. Hun blev især kendt i vovehalsroller, og hun lavede selv sine stunts, der bl.a. bestod i vilde bil- og motorcykeljagter og balanceakter over afgrunde og på brændende møllevinger i rotation. Pressen kaldte hende "Danmarks Vovehals Nummer 1".

Emilie Sannom fik som så mange andre stumfilmstjerner mindre og mindre at lave foran kameraet i takt med, at talefilmen vandt frem. I de sidste små 10 år af sit liv ernærede hun sig derfor først og fremmest som luftakrobat - et arbejde, der endte med at koste hende livet. Hun døde for øjnene af 8000 tilskuere ved en flyveopvisning i Grenå, da en faldskærm ikke foldede sig ud. Hendes kiste blev ført til København, og begravelsen foregik fra Stefanskirken.

Gravstenen rummer et citat af Tom Kristensen: "Frygten for Døden var ikke saa stor / større var Frygten for Livet på Jord". Citatet stammer fra et digt, som Tom Kristensen skrev i anledning af Emilie Sannoms tragiske død. Tom Kristensen var i en årrække til knyttet Dagbladet Politiken, hvor han skrev digte om døgnets begivenheder, hvortil jo dødsfald hører. Tom Kristensen blev på den måde én af de danske digtere i det 20. århundrede, som har skrevet allerflest dødedigte, altså digte skrevet i anledning af et dødsfald i digterens samtid. Ét af dem - Det er Knud, som er død, skrevet i anledning af polarforskeren Knud Rasmussens død i 1933 - blev i 2006 indlemmet i den såkaldte Kulturkanons lyrikantologi. 

Se også Kulturcenter Assistens' film om Emilie Sannom (05:17).

Location
Get QR code